Pas ik nog wel bij mijn loopbaan?

Een loopbaan is niet in beton gegoten. Dat dacht je misschien wel toen je na je studie begon met werken. Totdat… ja, het werkende leven zich ontvouwde. Met alle realiteit van dien. Met alle vragen en onzekerheden die dat met zich meebrengt. Vind ik mijn baan nog wel leuk? Of heb ik er minder zin in omdat deze werkgever of mijn collega’s niet meer bij mij passen? Heb ik wel de juiste richting gekozen? ICT leek zo tof, maar valt in de praktijk toch tegen. Je leven en je werkende leven veranderen, je verandert zelf. Moet je je tijd dan maar gewoon uit gaan zitten? Nee, natuurlijk niet! 

Een leven lang leren, een leven lang ontwikkelen… Het zijn van die kreten die je te pas en te onpas tegen komt. Klinkt goed in theorie, maar in de praktijk is het nog niet zo simpel. Want er zijn allerlei redenen (of zijn het gezochte excuses) om vooral maar te blijven doen wat je deed en te blijven krijgen wat je kreeg. Het is misschien niet helemaal in je straatje, maar je weet wel wat je hebt. En veranderen is nu eenmaal spannend. Uitstel ligt op de loer, afstel ook. Totdat je niet meer kunt wachten tot je met pensioen mag, of erger nog: totdat je met zoveel lood in je schoenen op pad gaat dat verzuim op de loer ligt. Moet je niet willen. Weet jij ook wel. Maar toch, het blijft spannend om het roer om te gooien. 

Niet te drastisch

Wat als wij nu zeggen dat het roer omgooien niet nodig is? En dat er heel veel manieren zijn om weer lekker aan het werk te gaan, zonder dat je hele grootse veranderingen forceert? We zien het elke dag bij onze loopbaanbegeleidingstrajecten. Het idee dat je hebt om alles nu echt helemaal anders te gaan doen. Wij zeggen: ho, rustig, pas op de plaats. Laten we eerst eens gaan kijken wat je nodig hebt om weer plezier in je werk te krijgen. Waar je echt goed in bent, wat je drijfveren op dit moment zijn, waar je enthousiast van wordt. En laten we eens objectief kijken wat je competenties zijn, waar je ook minder goed in bent. En laten we dan eens verder gaan kijken. Welke richtingen en welke beroepen passen daarbij? Misschien zit je juist wel in de perfecte baan, maar heb je moeite met de normen en waarden van jouw organisatie. Of misschien past een andere richting echt beter bij je, maar vind je je werkgever en collega’s heel tof. En wellicht heb je ooit voor een studie gekozen die niet bij je past. Ook dan zijn er nog voldoende mogelijkheden om een carrièreswitch te overwegen. 

Stap voor stap

Wat we maar willen meegeven is dat je je niet moet laten leiden door bewuste en onbewuste overtuigingen die je niet verder helpen. En dat er heel veel wegen naar Rome leiden, je kunt jezelf als het ware de juiste kant op navigeren. Stap voor stap. Door te onderzoeken, te testen, te praten. En door te doen! Want in de praktijk kom je er vaak achter waar je blij van wordt. Zo kun je denken dat je leraar wilt worden en je meteen laten bijscholen. Maar je kunt ook een dag of twee met een leraar meelopen om erachter te komen of het aansluit bij jouw beeld. Misschien zie je dan dat er veel vergaderd wordt en zie je dat helemaal niet zitten. 

Snuffelstage

Loopbaanbegeleiding helpt je bij jouw proces. Het geeft frisse inzichten over jezelf, maar ook over je kansen op de arbeidsmarkt. En over hoe je op de plek komt waar je wilt zijn. Voor de een is dat met behulp van een LinkedIn training en het actief zoeken naar ideale werkgevers en banen. Voor de ander is dat een ‘snuffelstage’ bij een nieuw beroep. Alles om weer gelukkig te worden in je werk. Want met lood in je schoenen nog járen doorhobbelen: dat is geen optie! 

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.