Over de datum?

Je staat voor de koelkast, je hebt NU zin in melk. Daar staat een pak! Mooi. Je kijkt om je heen, er is niemand. Dit is je kans! Je draait de dop eraf en zet het snel aan je mond. Jaaa, je weet dat dat niet hygiënisch is, daarom keek je ook of niemand het zou zien. Klok, klok, klok…het eerste genot verdwijnt snel als je wat brokjes voelt. En nu je wat beter proeft…zurigheid! Gadver, iieeuuuwww, deze melk is over de datum! Had nou maar even nagedacht en goed op het pak gekeken, hė? THT, Ten Minste Houdbaar Tot vorige week. Als je goed had gekeken, had je dat pak meteen rechtstreeks in de gootsteen leeggegooid. Te laat! 

Herkenbaar? Mooi, want in dit verhaal ben jij dat pak melk! En de THT staat op elk pak, maar toch kijk je er niet altijd even goed naar. Stel: je hebt werk, een functie in loondienst bij een middelgrote organisatie. Je zit er al een tijdje, de functie die je vervult is best leuk. Het salaris is prima, de collega’s leuk (niet allemaal natuurlijk, maar over het algemeen is het goed toeven op kantoor en in zoom-meetingen). De enige donkere wolk die er zweeft is die van de reorganisatie die nog niet officieel aangekondigd is. Nog niet officieel, maar bij de koffieautomaat heb je al gehoord dat ze in gesprek zijn over een sociaal plan. Berichten waar je niet blij van wordt. Zeker omdat je eigenlijk al op je klompen aanvoelt dat jouw functie waarschijnlijk anders ingevuld gaat worden. En dat is niet meer dan een mooie zin voor ‘jouw functie verdwijnt’. En natuurlijk geeft dat spanning, onrust, het gevoel dat je bestaanszekerheid niet meer zo zeker gaat zijn. Je voelt eigenlijk dat jouw houdbaarheidsdatum eraan zit te komen. Maar kijk je op het pak en ga je op zoek naar andere melk…euh, werk? Of laat je jezelf zuur worden? 

Grijp die kans

Er zijn allerlei manieren om het heft in handen te nemen. Maar dat begint met de erkenning dat het tijd is om een nieuwe weg in te slaan. Om als het ware je eigen houdbaarheidsdatum onder de loep te nemen en na te denken over wat je nu eigenlijk echt wilt. En dat hoef je niet alleen te doen. Bij een reorganisatie komt er een sociaal plan om de hoek kijken. Daarin staat waar je recht op hebt en wat de mogelijkheden zijn. Herplaatsing of overplaatsing bijvoorbeeld. Maar ook outplacement. Dit is je kans! Voordat je zuur wordt, kun je dus begeleiding krijgen naar ander werk. Soms met een organisatie die door de werkgever is uitgekozen, maar je kunt ook zelf aandragen met wie je over je loopbaan in gesprek wilt gaan. 

Stoute schoenen

Als er geen reorganisatie is, maar je wil toch aan de slag met je loopbaan, dan kun je ook de stoute schoenen aantrekken en in gesprek gaan over een vaststellingsovereenkomst. Dan neem je ontslag met wederzijds goedvinden en kun je afspraken vastleggen rondom (de betaling van) een outplacementtraject. Dat geeft je de tijd om met een onafhankelijk bureau in zee te gaan, terwijl de kosten voor de werkgever zijn. Een mooie manier om niet te verzuren en je houdbaarheidsdatum te verlengen! 

 

Nog even dit: natuurlijk vinden wij je geen pak melk! En ook niet zuur! Houden zo! 

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.