“Nee, jij dan? Jij bent zeker wel normaal!”

Om maar met een open deur in huis te vallen: iedereen is uniek. Jij als werkgever bent uniek en al jouw medewerkers zijn uniek. Tuurlijk, mensen zijn nooit precies hetzelfde. En dat vinden we prima toch? Ja, iedereen mag absoluut zichzelf zijn, met al z’n goede en minder goede eigenschappen. Toch? Dat geldt ook voor jou. Jij bent ook uniek! 

De kans is heel groot dat jij als directeur, manager of HR-professional in meer of mindere mate trekjes hebt van eigenschappen die voorkomen bij bijvoorbeeld ADHD, dyslexie, dyscalculie, autisme, hoogbegaafdheid. Aangezien er geschat wordt (afhankelijk van welke onderzoeken je er op naslaat) dat zo’n 10% van de bevolking een diagnose heeft*, kun je er wel vanuit gaan dat jij dus ook ‘iets’ van die trekjes hebt. Geen paniek, we zijn gewoon neurodivers, er zijn verschillen tussen breinen en daarmee automatisch verschillende manieren van denken, leren en werken. Een standaardbrein bestaat niet. Maar dat wist je al lang toch? Sterker nog, als werkgever en ondernemer heb je wellicht baat gehad bij jouw andere manier van denken en doen. 

De baas mag alles

En dan heb je ook baat bij het feit dat je als baas, manager of leidinggevende veelal zelf kunt invullen hoe je te werk gaat. Heb je vaker dan de gemiddelde werknemer een kleine pauze nodig om even lekker te dansen en je energie kwijt te raken? Jij mag dat, jij bent eindverantwoordelijke. Heb je een impulsarme omgeving nodig om hypergefocust te werken? Jij kan dat plekje zelf creëren en opzoeken, jij bent de baas. Werk je twee keer langer dan een ander aan dezelfde taak? Geen probleem, je weet van jezelf dat je supernauwkeurig bent en dat er in een latere fase aan kwaliteit en tijd gewonnen kan worden. Niemand die er iets van zal zeggen, want jij bent… juist, in charge! 

Jolige collega’s

Hoe kan het dan zo zijn dat er op de werkvloer nog zo weinig aandacht is voor neurodiversiteit? Of sterker nog: dat we onze bedrijven inrichten op de verwachting dat iemand alle vaardigheden heeft of op zijn minst kan ontwikkelen. Dat iedereen even sociaal vaardig is, kan plannen en organiseren, communiceren, rapporteren, zichzelf kan managen en dat ook nog eens binnen een bepaalde tijdspanne. En als ze iets niet goed genoeg kunnen, komt het tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek geheid naar boven en zijn ze binnen no-time de cursus ‘hoe ga ik om met mijn jolige collega’s’ aan het volgen. Terwijl ze de joligheid niet snappen en ook nooit zullen gaan snappen. Natuurlijk erkennen de meeste organisaties dat ieder zijn eigen talenten en sterke en minder sterk ontwikkelde vaardigheden heeft. Maar in de praktijk wordt daar verder nog bar weinig mee gedaan. Stel je voor dat je zelf aan al die verwachtingen zou moeten voldoen! Daar word jij niet gelukkig van…waarom zouden jouw werknemers daar dan wel blij (en dus kwalitatief productief) van worden? 

Niet normaal…

Precies, wat voor jou geldt, geldt voor iedereen en dus ook voor jouw medewerkers. En jij kunt voor kiezen om er je voordeel mee doen, want ja…jij bent de baas! En je bent zelf ook niet normaal, weet je nog? Wat je kunt doen?

      Wees je bewust van neurodiversiteit en laat je informeren. Lees erover, stel vragen aan medewerkers of specialisten

      Accepteer neurodiversiteit en geef je mensen echt de ruimte voor het inzetten van sterke vaardigheden

      Communiceer helder en vergewis je ervan dat het voor iedereen helder is

      Verstrek proactief informatie over neurodiversiteit en de mogelijke uitingsvormen in gedrag en communicatie: bewustwording en acceptatie helpt!

      Belast mensen gewoonweg niet met werk dat hen heel veel extra energie kost, er zijn vast anderen die er juist energie van krijgen! **

Of juist wel?

We roepen in dit artikel hard dat jij niet normaal bent. Maar dat is de boodschap natuurlijk niet***. Er is namelijk juist geen sprake van ‘normaal’ en ‘niet normaal’. Er zijn gewoon breinen die anders gestructureerd zijn dan wat in onze samenleving als gangbaar wordt gezien. En daar zijn de werksituaties op afgestemd. Jammer, maar omdat jij de professional bent, kun jij het verschil maken. Put uit het enorme potentieel dat er is, het zal je verbazen wat het oplevert. Laat iedereen zijn eigen unieke zelf zijn, ook tussen 9 en 17 uur!  

* https://europeanbrainsatwork.eu

** dit is een kleine greep uit het onderzoek van Helen Bewley and Anitha George, 2016.National Institute of Economic and Social Research (NIESR)

***Met een vleugje wijsheid van De Heren Van Werk

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google's privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.