Echt niemand zit op jou te wachten
Zit je niet meer lekker op je plek? Moet je weg vanwege een reorganisatie? Wil je voor jezelf beginnen? Maar bedenk je dan ook meteen dat niemand op je zit te wachten? Dan hebben we slecht nieuws voor je: dat klopt! Want niemand, echt niemand, zit op jou te wachten.
Dus wat nu? Je kunt je neerleggen bij die waarheid en alles lekker bij het oude laten. Er is altijd een excuus om niet aan iets nieuws te beginnen. Je kunt dat sluimerende gevoel van onbehagen best nog even de kop in drukken. Je kunt afhaken voor je resultaten haalt, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om door te zetten totdat je het gewenste resultaat bereikt. Het is maar hoe je ernaar wilt kijken.
Ja, maar…
Nog zo’n overtuiging die we vaak horen: ja, maar ik ben al te oud voor de arbeidsmarkt, niemand neemt een vijftigplusser aan. Of: ja, maar ik heb nu zo’n leuke collega’s, dat wil ik niet opgeven. Of mijn kinderen gaan studeren, deze baan geeft mij zekerheid. Kan allemaal waar zijn en dus blijf je zitten waar je zit. Vaak komen mensen pas in actie als de situatie urgent is, als het echt moet. Terwijl alle bovenstaande overtuigingen makkelijk te weerleggen zijn, als je tenminste wilt. Want afscheid nemen van leuke collega’s is nooit leuk. Maar iedereen die al eens van baan is gewisseld wéét dat er op de nieuwe plek ook weer leuke mensen zijn. En ook met studerende kinderen kan het wisselen van baan gewoon. Want ook daar krijg je een salaris en zekerheden. En dat er niemand op je zit te wachten klopt echt. Maar dat is niet erg. Want als je jezelf zichtbaar maakt op de arbeidsmarkt, creëer je de situatie dat men wél op je wacht. Als je in actie komt, merk je namelijk vanzelf dat al die belemmerende overtuigingen niet meer zijn dan overtuigingen die je jezelf hebt ingepraat.
Onder dwang of in alle vrijheid?
Heb je al eens overwogen om de noodzaak vóór te zijn? Om actie te ondernemen voordat je gedwongen wordt door omstandigheden. Om het heft in eigen hand te nemen en te onderzoeken of je nog wel op je plek zit. Om te onderzoeken of je doet waar je blij van wordt, waar je energie uithaalt. En om te handelen terwijl je de tijd hebt om goede keuzes te maken. Dan heb je namelijk de vrijheid om ervoor te zorgen dat je terecht komt waar je past in plaats van het aannemen van zomaar een baantje omdat je niet anders meer kunt. Als je -al dan niet met behulp van een loopbaancoach- weet wat je wilt, kun je er namelijk voor zorgen dat je aangenomen wordt waar jij wilt. En ja, daar moet je keuzes voor maken. En ja, daar moet je misschien iets voor opofferen. Maar wat het je uiteindelijk oplevert, maakt het het waard! Kom in actie, ga aan de slag en blijf vooral niet hangen in het oude vertrouwde.