Waar kies je voor?

De werkenden in het onderzoek van de UvA (Paul de Beer en Wieteke Conen: Wat is een duurzame economie ons waard?) kregen een aantal profielen van hypothetische banen voorgelegd, waarbij ze aan moesten geven welke de voorkeur heeft. Een van die banen was bij een zeer klimaatbewuste organisatie en de andere bij een niet-klimaatbewuste organisatie. 

En wat bleek? Als ze moesten kiezen tussen een baan bij de klimaatbewuste organisatie met een 20% lager loon of een baan bij de niet-klimaatbewuste organisatie met hetzelfde loon, bestond er maar een lichte voorkeur voor niet-klimaatbewust en hetzelfde loon. Vrouwen, de 50-69-jarigen, de hoogopgeleiden en de mensen met een uurloon tussen de 15 en 20 euro kiezen juist wel vaker voor de baan bij de klimaatbewuste organisatie met een lager uurloon. Jongeren hebben wel de voorkeur voor zo’n organisatie, maar zij hechten ook meer belang aan hun loon. 

Werkgeluk

Of jij gelukkiger wordt in een bepaalde organisatie, hangt natuurlijk helemaal af van jou. Ben je ontzettend begaan met het milieu? Dan is de afweging of je voor minder salaris bij je milieubewuste droomorganisatie kunt werken, makkelijker te maken dan wanneer je het milieu minder belangrijk vindt. Ben je niet in de positie om twintig procent achteruit te gaan in salaris? Dan spelen andere overwegingen een belangrijkere rol. En zo kan iedereen voor zichzelf bepalen wat hij wel of niet ‘inlevert’ om meer werkgeluk na te streven.

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!