Zin of geen zin?

Een fijne carrière hoeft ‘maar’ aan een paar voorwaarden te voldoen. Je wilt verbondenheid voelen met je werk, je collega’s of opdrachtgevers en je werkrelaties. Daarnaast helpt het als je kunt doen waar je goed in bent en je enige mate van autonomie hebt. Het draait dus om drie dingen: relatie, competentie en autonomie. 

Er is geen one size fits all (gelukkig maar), wat voor de een fijne werkrelaties zijn, is voor de ander een nachtmerrie. En waar de een het liefst heel veel beslissingen in zijn eentje wil nemen, floreert de ander in een duidelijkere structuur met minder eindverantwoording. Wat als een paal boven water staat is dat we in het algemeen gelukkiger in ons werk zijn als we dat kunnen doen wat goed bij ons past. Als we het gevoel hebben dat we zinvol bezig zijn. En dat hoeft heus niet wereldreddend en meeslepend groots te zijn. 

Lood in de schoenen

Om jezelf niet met lood in je schoenen naar je werk te hoeven slepen, kun je dus onder de loep nemen wat voor jou zinvol is. En dan zul je er ook achter komen dat je misschien op een ander vlak iets in moet leveren. Misschien ligt jouw ideale zinvolle werk wel wat verder van huis en betekent dat dat je meer reistijd krijgt. Of de verdiensten zijn minder, misschien moet je iets inleveren op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Moeilijk hoor! 

Zinvol resultaat

Het is verleidelijk om dan maar te blijven hangen in het werk wat je doet, want je weet wat je hebt. Dat is een veilige keuze en dat is ook prima. Dan kun je wellicht binnen je werk aanpassingen creëren om het zinvoller te maken. En neem je wel de stap? Ook prima! Zolang je bewust kiest en de voors en tegens afweegt, is het resultaat zinvol!

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!