Dat had ik eerder moeten doen

Als adviseur en coach voor mobiliteit, outplacement en loopbaan, gun ik iedereen een fijne laatste periode in hun carrière. Ik begeleid mensen met heel verschillende vragen. De een zegt ‘ik heb me al jaren de tandjes gewerkt en ik wil iets met minder verantwoordelijkheid’ en de ander wordt gedwongen ontslagen na een reorganisatie. En alles wat daartussen zit. Begeleiding helpt om anders te denken en dingen te zien waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. En daar varen werkgevers natuurlijk ook wel bij.  

Vaak is er zoveel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Bij de huidige werkgever of ergens anders. Dat hangt natuurlijk af van de wensen en de omstandigheden. Ik coach met regelmaat mensen die na een reorganisatie hun baan kwijtraken. Ze werken al jaren ergens en dachten ‘het zal mijn tijd wel duren’. Zo’n verandering zet dan alles op z’n kop, maar ik zie ook dat het voor velen een moment is om na te gaan denken. Waar word ik blij van, wat wil ik nog gaan doen? Vaak blijkt het ontslag achteraf gezien zo gek nog niet en er kan dan ruimte ontstaan om je hart te volgen. Ik hoor met regelmaat ‘ik had veel eerder moeten vertrekken’. Maar ik coach ook mensen die bij hun huidige werkgever willen blijven, maar geen voldoening meer uit hun werk halen. Dan ga je nadenken over wat je nog kunt en wilt toevoegen bij je werkgever. Loopbaanbegeleiding brengt je op nieuwe gedachten en laat je zien hoe je met je werkgever in gesprek kunt gaan.  

Ja, maar…

Het klinkt heel makkelijk: volg je hart. We weten ook dat het in de praktijk niet zo simpel is. Want hoe moet dat dan met een pensioenbreuk? De zekerheid die je hebt? Dat mooie salaris waar je aan gewend bent? En moet je nog een opleiding gaan volgen, heb je daar zin in? Tijd voor? En ga zo nog maar even door. Samen met de betrokkene kijk ik ook naar wat realistisch is. Een omscholing van vijf jaar als je 63 bent, is misschien niet zo handig. Maar een opleiding volgen op je 55e, dat kan natuurlijk best. En dat salaris? Heb je dat echt nodig, of kan het ook met minder? Hoeveel wil je hebben om te kunnen leven zoals je wenst? Onderzoek eens of er ruimte zit, kijk naar wat je nodig hebt en wat er mogelijk is. En kijk vooral ook naar wat je ervoor terugkrijgt. Als je dat op een rijtje hebt, kun je realistische keuzes maken. 

Met plezier

Het getuigt niet alleen van goed werkgeverschap als een werkgever mee wil betalen aan coaching, het levert ook op. De kennis en kunde van een ervaren en bevlogen kracht voegt waarde toe aan je bedrijfsvoering. Niet iedere werkgever staat daarvoor open. Als je werkgever niet openstaat voor coaching of opleiden, dan kun je overwegen om in jezelf te investeren, in je eigen werkgeluk. Vraag jezelf af of je echt afhankelijk bent van je werkgever. Ja natuurlijk, loopbaanbegeleiding is een investering. Maar het levert je veel op. Als je met plezier de laatste jaren van je carrière aan het werk bent, ga je met plezier met pensioen! 

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!